Ένα λίτρο ελαιόλαδο μειώνει περισσότερα από 10kg CO2 από την ατμόσφαιρα

Ένα λίτρο ελαιόλαδο μειώνει περισσότερα από 10kg CO2 από την ατμόσφαιρα

Με εμπνευσμένο όραμα, ο νέος εκτελεστικός διευθυντής του IOC, Jaime Lillo López, κατευθύνει την πορεία προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, όπου η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αναδεικνύονται ως κεντρικά θέματα στη νέα στρατηγική του.

Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπει τα μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου να συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας μόνιμης προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Με μια προϊστορία περισσότερων από επτά έτη στη διοίκηση του οργανισμού, ο Λίλο ανέλαβε την ηγεσία με την προοπτική της διαμόρφωσης μιας στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της αλλαγής του κλίματος στον χώρο της παραγωγής ελαιολάδου.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, που ιδρύθηκε το 1959 με τη Διεθνή Συμφωνία Ελαιολάδου και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συγκεντρώνει τους τομείς παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς. Επί του παρόντος, 19 χώρες από τέσσερις ηπείρους είναι μέλη του IOC.

Ο Λίλο υπογραμμίζει πώς πρέπει να ληφθούν πολλά βήματα για την αντιμετώπιση των ολοένα και πιο απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών.

«Πρέπει να διευκολύνουμε την προσαρμογή της παραγωγής. Η ελιά είναι ένας πολύ ανθεκτικός ζωντανός οργανισμός», είπε ο Lillo.

«Για παράδειγμα, ελαιόδεντρα φυτρώνουν στην άκρη της ερήμου και άλλα έχουν ζήσει για χιλιάδες χρόνια», πρόσθεσε. «Μπορούν να επιβιώσουν σε ακραίες συνθήκες, δεδομένου ότι χρειάζονται λιγότερο νερό ή θρεπτικά συστατικά από άλλες καλλιέργειες. Ωστόσο, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση των διαφορετικών γενετικών ποικιλιών ελαιόδεντρων με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IOC υπογράμμισε πώς η ελαιοκαλλιέργεια συμβάλλει ενεργά στον μετριασμό των επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον.

«Δεν γνωρίζουν όλοι ότι πίσω από το ελαιόλαδο ή τις επιτραπέζιες ελιές, υπάρχουν περισσότερα από 11 εκατομμύρια εκτάρια ελαιόδεντρων, που σχηματίζουν ένα είδος τεχνητού δάσους που αφαιρεί 4,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά εκτάριο από την ατμόσφαιρα σε ετήσια βάση» αναφέρει ο Λίλο.

«Υπολογίσαμε ότι η παραγωγή ενός λίτρου ελαιολάδου έχει θετικό ισοζύγιο άνθρακα, μειώνοντας περισσότερα από 10 κιλά διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα», πρόσθεσε. «Όχι μόνο αυτό το γεγονός είναι αρκετά μοναδικό, αλλά είναι επίσης πολύ άγνωστο».

«Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε τη σωστή μεθοδολογία για την εκτίμηση του ισοζυγίου άνθρακα σε επίπεδο εκμετάλλευσης για να ενθαρρύνουμε καλύτερες πρακτικές και να διευκολύνουμε την καλή επικοινωνία και αναγνώριση, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εθελοντική αγορά πιστώσεων άνθρακα», εξήγησε ο Λίλο.

Η μακροχρόνια δέσμευση του IOC στην τυποποίηση και την έρευνα οδηγεί την ανάπτυξη της παραγωγής ελαιολάδου έξω από το λίκνο της ελιάς, τη λεκάνη της Μεσογείου.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτή η τάση θα παγιωθεί και είναι πράγματι σπουδαία νέα για το μέλλον του ελαιολάδου», είπε ο Λίλο. «Υπάρχει ανάγκη για περισσότερο ελαιόλαδο και ιδιαίτερα ποιοτικό ελαιόλαδο. Αν πάρουμε τα τελευταία χρόνια καλλιέργειας, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει αρκετό ελαιόλαδο για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση».

«Γίναμε ήδη μάρτυρες των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιολάδου. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, έχουμε παρατηρήσει μια τάση για λιγότερες βροχοπτώσεις και υψηλότερες θερμοκρασίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου τη καλλιεργητική περίοδο 2022/23 έφτασε τους 2,57 εκατομμύρια τόνους και αναμένονται 2,41 εκατομμύρια για το 2023/24. Η παγκόσμια παραγωγή ξεπέρασε το όριο των τριών εκατομμυρίων τόνων μεταξύ 2017/18 και 2021/22.

«Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται ταχύτερα από την παραγωγή, αλλά δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυτικών ελαίων», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο ανάπτυξης και όλες οι περιοχές παραγωγής είναι ευπρόσδεκτες».

Το ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι μαθαίνουν περισσότερα για τα οφέλη για την υγεία και αναζητούν πιο βιώσιμους τρόπους διατροφής και ζωής.

«Πρέπει να τροφοδοτήσουμε αυτή τη διαδικασία με τα άφθονα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε σχετικά με αυτό, διευκολύνοντας τους νέους καταναλωτές να ανακαλύψουν το προϊόν», είπε ο Λίλο. «Μόλις δοκιμάσεις ένα καλό ελαιόλαδο, απλά δεν θέλεις να το εγκαταλείψεις».

«Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για μια πιο υγιεινή ζωή συνδυάζεται επίσης με μια μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε. «Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές βρίσκονται σε προνομιακή θέση όσον αφορά αυτά τα θέματα, πέρα από το γεγονός ότι είναι νόστιμες».

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των κρατών μελών του IOC έχει αυξηθεί. Μια τέτοια τάση υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο οργανισμός στην υποστήριξη της ανάπτυξης του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Λίλο πιστεύει ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα κράτη εντάσσονται στον IOC είναι να έχουν πρόσβαση στην τεχνογνωσία του οργανισμού στην ελαιοκαλλιέργεια, την επιτραπέζια ελιά και την παραγωγή ελαιολάδου. Μάλιστα, τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ ελαιοπαραγωγικών και μη ελαιοπαραγωγικών χωρών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ElaiasKarpos


Older post Newer post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published